Storytelling: Hoe spreek je een volledig nieuwe doelgroep aan?

Grouttech, een firma uit Aalst die gespecialiseerd is in bouwchemie, biedt met Duremit een product aan dat een chapevloer wel dubbel zo sterk maakt. Op hun website stellen ze dit product als volgt voor:

 

“Met de Grouttech Fiber Compound Duremit is het mogelijk een druksterkte tot 35 N/mm² en een buig/treksterkte van minimaal 5N/mm² te halen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om dunnere en zwevende chapes van 3 cm te plaatsen.”

 

Hebt u bovenstaande uitleg niet begrepen?

Dan bent u waarschijnlijk geen chapespecialist of architect, net zoals ik. Op zich geen probleem zou je denken. Zolang de chapespecialist het maar verstaat, want hij moet het product aankopen. Maar daar is Grouttech het niet mee eens. Uit jarenlange ervaring weten ze hoe belangrijk het is om particulieren te overtuigen van hun klasse. Als particulieren hun voordeel zien in Duremit, kunnen zij de vraag creëren bij de plaatselijke chapespecialist.

 

Maar… hoe brengt Grouttech een nieuw verhaal voor particulieren?

Dat hun uitleg voor specialisten bol staat van het vakjargon is een understatement. Cijfers zijn overtuigend als je doelpubliek ze kan interpreteren. Maar is dit niet het geval? Dan hebben cijfers geen enkele zin.

In plaats van de particulier zijn aandacht te verspillen aan een moeilijke productuitleg, moet Grouttech aantonen hoe dit product de levenskwaliteit van de particulier kan verbeteren.

En dit doen ze door een verhaal te brengen dat een antwoord geeft op de volgende twee vragen:

Welk voordeel biedt dit product voor een particulier?

Welk probleem lost het op?

En een nieuw verhaal begin je steeds met: “Er was eens…”.

Dit klinkt misschien kinderlijk of zelfs ronduit belachelijk, maar deze drie woorden zouden op de eerste pagina moeten staan van “Storytelling voor Dummies”. Dankzij deze beroemde openingszin voor sprookjes ga je automatisch zeer beschrijvend, verhalend en eenvoudig te werk. Je wordt verplicht je doelpubliek en de situatie uitvoerig te beschrijven.

Een voorbeeldje:

 

Er was eens…

een jonge man, hij heette Lucas. Hij was vijfentwintig jaar oud en had samen met zijn vriendin Marie hun droomhuis gekocht. Alhoewel, droomhuis. Het was niet bepaald een kasteel zoals je ze in de traditionele sprookjes tegenkomt. Er was  nog veel werk aan. Maar dit zagen ze als een pluspunt, want hierdoor konden ze hun huisje herinrichten naar hun eigen wensen…

 

En zo ben je vertrokken. Misschien willen ze kindjes? Misschien ook niet? Bouwt Lucas ook een man cave of is hij eerder het type dat met Marie voor de tv kruipt?

Het volgende kan ik u alvast verklappen: in ons verhaal hebben Lucas en Marie een kinderwens. Dit bracht ons bij volgende antwoorden:

Probleem

Mensen die kinderen willen en nadenken over een vloer, botsen op een tegenstrijdigheid.

  • Enerzijds, willen ze een tegelvloer, omdat deze vloeren eenvoudig zijn in onderhoud. Want zoals iedereen weet: “kinderen en propere vloeren, dat gaat niet samen”.
  • Anderzijds, willen ze dat hun kind op een warme vloer kan spelen. En tegelvloeren hebben juist het nadeel nogal kil te zijn

Voordeel

Hoe sterker de chape, hoe dunner je hem mag leggen. Dit is interessant voor mensen die vloerverwarming overwegen. Want hoe dunner de laag chape, hoe sneller de warmte tot aan de oppervlakte komt.

 

Leg dit probleem en voordeel naast elkaar en we krijgen een eenvoudige boodschap voor de particulier:

Specialist versus particulier

Bij de boodschap voor de specialist ligt de nadruk op wat er onder de vloer ligt: de sterkte van de chape zelf. Logisch, want dit is wat hen bezighoudt. Voor de particulier, die de chape nooit te zien krijgt, halen we letterlijk het voordeel naar boven waarvan hij dagelijks de vruchten van plukt: de warmte die de vloer vrijgeeft dankzij de chape.

 

Toepassing

Deze boodschap wordt momenteel succesvol toegepast in een doelgroepcampagne van Livios.
Livios is een website die informatie biedt over de Belgische bouwsector aan de particuliere (ver)bouwer. Voor deze campagne targetten we particulieren op basis van hun zoekgedrag. De particulier die interesse toont krijgt de boodschap van Grouttech te zien en kan het product verder ontdekken.

Category: Communicationmarketing

Tags:

Article by: Steven Troch

As communicator I believe in storytelling as key for a strong communication strategy. By telling stories I give my audience memories and emotions, which increases the impact of the message. Creativity, Empathy and Strategic Vision are the 3 pillars I rely on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *