online merchandising

Online Merchandising: 8 laaghangende vruchten om conversie te verhogen

De officiële uitleg van   online   merchandising  is de “verscheidenheid aan producten die beschikbaar is voor verkoop en de weergave van die producten op een zodanige wijze dat het tegelijkertijd de interesse van de klant en de verkoop aanwakkert”

Dat is geweldig, maar het klinkt heel breed en hoe begin je?
In dit artikel bespreken we de 8 punten van laaghangend fruit die je helpen bij een makkelijke start met online merchandising.

 

 8 laaghangende vruchten:

 1. Het anders sorteren  van je producten kan een groot verschil maken voor merchandising en CRO
 2.  Maak optimaal gebruik van je eigen zoekbalk.
 3.  Houd je homepage en merchandise bij op dezelfde wijze.
 4. Neem waar mogelijk cross- en upsell-mogelijkheden op.
 5. Gebruik de Google Adwords Keyword-planner om mogelijkheden voor merchandising en SEO te lokaliseren.
 6. FT20} Houd concurrenten in de gaten.
 7.  Zorg   waar nodig  voor extra informatie  en maak deze informatie SEO-vriendelijk.”
 8.  Bundelen! Bundel  je producten en sets om het aanbod interessanter te maken.

 1. Optimale sortering  van je producten kan een groot verschil maken!

Het lijkt zo simpel, maar producten op een andere manier sorteren kan al een groot verschil maken voor het succespercentage van een bepaalde productcategorie binnen jouw e-commerce shop. Je hoeft alleen een A/B-test uit te voeren om te zien welke manier van sorteren het beste werkt voor je klant. Dit kan gedaan worden via diverse A/B-testtools, maar vaak bieden e-commerce platforms (zoals Demandware) een interne A/ B testtool waarmee je kunt testen en experimenteren met de sortering.

In ons voorbeeld hebben we sorteren op kleur vs. sorteren op bestseller getest op onze bikiniproductpagina met behulp van de standaard filters die voor de shop beschikbaar zijn.

Lijkt eenvoudig, nietwaar? In dit specifieke voorbeeld heeft het sorteren op kleur maar liefst een toename van 40% in het conversiepercentage op deze specifieke productpagina gegenereerd!

sorting products

2.  Maak optimaal gebruik van je eigen zoekbalk.

Naast dat de zoekbalk je een idee geeft van wat jouw klant zoekt, kan deze ook helpen je belangrijkste navigatie te verbeteren.
Je kunt dit monitoren door een aangepaste event te creëren voor de zoekbalk. Als je dit wekelijks doet kan dit tot zeer interessante inzichten in de activiteiten van je shop leiden.
Richt je niet aan alleen op product-gerelateerde zoekwoorden. Ook klantenservice-gerelateerde zoekwoorden  kunnen van belang zijn voor de prestaties van jouw shop. Zorg ervoor dat jouw klant wordt doorgestuurd naar de juiste plek wanneer zij bijvoorbeeld zoeken naar ‘levering’ of ‘FAQ’.” Als de zoekopdrachten bij deze onderwerpen toenemen, zorg ervoor dat deze informatie  gemakkelijk toegankelijk is   in een vroeg stadium van je shop.

 

search on site

3.  Houd je homepage en merchandise bij op dezelfde wijze.

Je startpagina is jouw online ‘etalage’. Als jouw klant direct op je shop terechtkomt is de startpagina het eerste wat ze zien. Deze moet er dus niet alleen mooi uitzien, maar ook effectief zijn.
Maar hoe doe je dit buiten je algemene controle van de URL in Google Analytics? Door het opzetten van interne acties (aangepaste events) voor de elementen op je startpagina. Dit kan veel zeggen over ieder blok en de performance ervan. Het geeft je een goede indicatie of de content die je aanbiedt op je startpagina ook echt werkt.

 

homepage example

Zou het niet prettig zijn als je klikken, CTR, inkomsten en transacties kon meten voor elk van de blokken in de bovenstaande startpagina? Nou, dat kan. Door je interne acties op te zetten in Google Analytics.

4. Neem waar mogelijk cross- en upsell-mogelijkheden op.

Denk altijd na over mogelijkheden waarbij je up-sell- en cross-sell-elementen kunt inzetten. Uiteraard is de productpagina altijd een goeie plek, maar probeer ook eens op andere plekken, bijvoorbeeld je kassa. Dit is je laatste kans om up-sell te genereren. Vooral relevante lager geprijsde items maken hier nog een goede kans.

 

up-sell and cross-sell

5. Gebruik de Google Adwords Keyword-planner om mogelijkheden voor merchandising en SEO te lokaliseren.

Als je geen inspiratie hebt voor nieuwe merchandising-mogelijkheden, gebruik de google keyword-planner om erachter te komen waar je klanten naar op zoek zijn.
In het onderstaande voorbeeld zien we dat coupons vaak en met zeer geringe concurrentie gezocht wordt. Maak gebruik van deze trefwoorden en verkeer door een landingspagina voor SEO-doeleinden te maken die geoptimaliseerd is voor dit trefwoord en deze te combineren met acties en relevante producten.

 

google Adwords keyword planner

 

6. Houd concurrenten in de gaten.

Niet echt baanbrekend, maar toch belangrijk: zorg ervoor dat je weet wat je concurrenten aan het doen zijn. Vooral in bijvoorbeeld de mode, het aanbod wisselt wekelijks. Blijf trouw aan jezelf en ga niet kopiëren, maar analyseer waar je concurrenten tekortschieten en gebruik die informatie voor nieuwe mogelijkheden.

 

7. 7. Zorg  waar nodig voor extra  information  en maak deze informatie SEO-vriendelijk.

Sommige producten hebben meer content nodig dan andere. Vooral de duurdere producten die een zeer positieve invloed kunnen hebben op je AOV (gemiddelde bestelwaarde)
Denk na over deze producten en welk type extra content je moet leveren. Dit kunnen gedetailleerde foto’s zijn van bepaalde elementen van het product, maar ook informatie over diensten-gerelateerde content. Hoe gemakkelijk is het om dit product te retourneren? Wat is de garantie? Het vergt wat extra inspanning, maar het zal zeker helpen deze producten beter te verkopen.

 

8.  Bundelen! Maak productbundels en sets

Productbundels en sets kan je helpen met het volgende:

 • Je klant een betere deal aanbieden om zo de drempel te verlagen.
 • Het kan helpen bij je te ontdoen van teveel items.
 • Het biedt je de mogelijkheid om beter te communiceren over het product dan de concurrent door een speciale campagne rond je bundels en sets te creëren

Category: E-Commerce

Tags:

Article by: Cherish Bodeker

Cherish Valerie Bodeker is currently working as Website Performance Manager for the authentic surf and snow sports brand O'Neill. Here she is responsible for the website performance and attendance of all European sites. It is her job to create an optimal performance based on conversion optimization techniques, usability and A / B and Multivariate testing, SEO and merchandising. Cherish also worked at Center Parcs and Toys XL in the past.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *