Burst of layered strategie: Hoe je budget te verdelen?

Gaat je hele budget op aan een campagne? Of kies je ervoor het hele jaar aanwezig te zijn?  Laten we de voordelen van beide hier even bekijken:

In de meeste bedrijven besteden marketingafdelingen het grootste deel van hun budget aan één campagne gedurende het jaar.  Niets mis mee, maar wat als de consument jouw product niet aan het verkennen is in die periode van de campagne?  Ben je voldoende aanwezig tijdens de andere periodes? Kan de consument informatie vinden over jouw producten?

Eenmalige campagne:

 • piekperiode in markt is gedekt (fe carfair, vroeg geboekte reizen, voorjaarsschoonmaak,…)
 • hoge aanwezigheid en voldoende GRPs tijdens campagne
 • verkoop- en ROI-gedreven campagne mogelijk zoals de markt eist

Dit kan lastig zijn omdat veel van je concurrenten aanwezig zijn in dezelfde periode:

 • Je campagne kan verdwijnen in een overdaad aan campagnes van hetzelfde product van jouw concurrenten
 • Je campagne moet zeer creatief zijn om beter te presteren dan de concurrentie
 • Je volledige mediabudget is besteed: geen kans om te reageren op de concurrentie, maar ook geen kans om proactief marktkansen grijpen

 Of is het beter het hele jaar aanwezig te zijn?

Als je hele jaar campagne voert, kun je je budget ook verspreiden over het jaar; investeer in een slimme manier en werken met lagen:

 1. De basis: creëer een stabiele basis die het verkeer het hele jaar garandeert naar plekken waar je consument aanwezig is:
  • Een goede SEO-strategie: goede technische SEO-proof website, Content Marketing, Video Marketing…
  • Slimme investeringen in SEA: analyseren van de marktvraag, aandelen, trends enz, om te zorgen voor een ontwikkeling van het verkeer op lange termijn, tegen lage kosten
  • Een inspirerende Social Media-strategie: opzetten van social media volgens een strategie die consumenten inspireert om je producten te gebruiken.  Dit zijn andere berichten dan die je in SEA of advertenties gebruiken.
 2. Verhaallaag : Creëer momenten waarbij de media over je producten of diensten zal praten:
  • Zoek naar native advertentiemogelijkheden: veel bedrijven experimenteren met contentintegratie van producten en diensten in hun media.  Denk na over  invalshoeken waarbij de media en jouw bedrijf een win-win situatie (en dus je doelgroep) kunnen hebben.
  • Zet een goede content marketingstrategie neer: je kunt een groot content marketing platform opzetten of de inhoud integreren met je huidige website met extra informatie om je consumenten te overtuigen (denk SEO).
 3. Momentlaag : dit is de laag in je strategie waar je aanwezig moet zijn in de media.
  • Gerichte campagnes: je mediabureau zal worden uitgedaagd om te zoeken naar de beste kanalen om te adverteren.  Afhankelijk van je doelgroep kun je kiezen voor een zeer breed of een meer concrete en specifieke aanpak.
  • Activeer je campagne: het is altijd efficiënt om een activatie-campagne toe te voegen aan je momentlaag. Dit zou bijvoorbeeld een demonstratie in je winkels kunnen zijn, maar ook een activering van je mediacampagne (fe, spin-off in winkelcentrum, treinstation of winkelstraten).
 4.  Actielaag : Zorg ervoor dat je aanwezig bent in de winkel of op je website met een juiste weergave van je acties:
  • Volledig tijdens campagnes: lever extra inspanning om heel zichtbaar te zijn op de winkelvloeren: Big promo totems, wobblers displays en posters, maar vergeet niet om je te verbinden met het thema van je campagne op je eigen website.
  • Verrassend en inspirerend tijdens niet-campagne momenten: Bekijk de mogelijkheden om de consument een reden te geven om ons product op de winkelvloer aantrekkelijk te vinden: uitleggen/vooruitzichten geven, vooroordelen wegnemen en opvallend zijn.
  • Zorg voor een goede prijsstrategie: probeer op momenten van langzame verkoop te anticiperen en zorg voor een prijsstelling en actiestrategie. Vermijd dat jouw consumenten van de ene actie naar de andere surfen door te zorgen dat jouw verkoopmedewerkers ze kunnen vasthouden met prikkels etc.

Betekent dit dat bovenstaand de oplossing is voor ieder merk?  Natuurlijk niet. Afhankelijk van je markt (en budget) kun je:

 • Een moment-campagne kiezen in het jaar (maar dan moet het wel goed!)
 • Ga voor de gelaagde strategie. Afhankelijk van behoeften/begroting kun je lagen toevoegen of verwijderen.

Graag horen we je mening over wat het beste werkt!

Category: Communicationmarketing

Tags:

Article by: ERIC LIPPENS

Eric is founder of NoNonsenseMarketing.eu and owner of NoNoMa. He has 14 years experience in Marketing, Communication and Ecommerce in highly competitive markets in Belgium, France and UK. Passionated about growing teams and personal development.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *