7 habits: Wees proactief! (Habit 1)

‘The 7 habits of Highly Succesful People’ is een zeer interessant boek voor mensen die het beste uit hun leven willen halen en zowel persoonlijk als zakelijk willen groeien.

Gewoonte (Habit) 1: Wees Proactief

Een van mijn favoriete gewoonten samen met de gewoonte 4 (denk Win-Win)!

Proactieve mensen houden zich niet bezig met obstakels in het leven of werk. Zij nemen de controle over hun leven en werk en anticiperen op mogelijke problemen.
Ze maken zich geen zorgen over dingen die ze niet aankunnen of niet onder controle hebben.

Er zijn 2 grote cirkels in het leven: de cirkel van invloed en de cirkel van conflict:

Cirkel van conflict

Mensen die in deze cirkel zitten, geven anderen de schuld van de keuzes die ze maken.   Voorbeelden zijn:
Ik kon de taak niet afmaken omdat die afdeling mij geen informatie heeft bezorgd…….
Omdat hij laat was, moest ik wachten en kon ik dit of dat niet doen…

Het is mogelijk dat je de leiding neemt over andere mensen om zaken gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld:

Ik zal de afdeling net zolang blijven bellen tot ze mij de info bezorgen. Of ik zal op tijd escaleren, zodat ik die info kan krijgen. Ik kan hem extra tips geven zodat hij op tijd op onze afspraak kan zijn…

Cirkel van invloed

Bovenstaand zijn goede voorbeelden van hoe je de controle houdt over je eigen leven door andere mensen te beïnvloeden. Dit is de cirkel van invloed   Probeer stap voor stap deze cirkel op te rekken.  Zorg ervoor dat deze cirkel groter is dan de cirkel van conflict door deze steeds een beetje op te rekken wanneer je een conflict tegenkomt.

Er zijn natuurlijk situaties in je leven of loopbaan waarover je geen controle hebt.  Maar vang ook dit op een positieve manier op. Als de overheid iets bepaalt waardoor je in en cirkel van conflict wordt geplaatst, kun je er hoogstwaarschijnlijk niets aan doen.
Stop dus met klagen en accepteer die beslissing …… en wie weet vind je een andere oplossing voor je nieuwe probleem door anders te denken en anders te doen.

Proactief zijn gaat over keuzes en controle! De SEE, DO en GET-principes zullen je erbij helpen moeilijke situaties onder controle te krijgen.

SEE: Ik ben verantwoordelijk voor mijn keuzes
DO: Ik kies om te doen, niet te reageren
GET: Ik heb de controle

Wil je meer info over deze habits?  Contacteer me voor meer info of een vrijblijvend gesprek!

Contact

Category: Personal development

Tags:

Article by: ERIC LIPPENS

Eric is founder of NoNonsenseMarketing.eu and owner of NoNoMa. He has 14 years experience in Marketing, Communication and Ecommerce in highly competitive markets in Belgium, France and UK. Passionated about growing teams and personal development.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *