14 key takeaways om de communicatie tussen ontwerpers en ontwikkelaars te verbetereren.

Het kan een worsteling zijn om een goede balans te vinden tussen ontwerp en ontwikkeling; twee zeer belangrijke elementen binnen een ecommerce-omgeving, maar te vaak nog twee aparte eilanden.

Het gaat allemaal om het samen creëren van mooie, maar vooral  effectieve  dingen. Een goed proces tussen ontwerp en ontwikkeling is daarom cruciaal om innovatief te blijven en bovenop de nieuwste trends te zitten. Hieronder vind je de 7 belangrijkste punten voor ontwerpers en ontwikkelaars om deze samenwerking te optimaliseren en je een voorsprong te geven.

7 belangrijkste punten voor ontwerpers

Allereerst maar eens een geruststelling voor ontwerpers. Je hoeft geen programmeur te zijn om digitaal te ontwerpen. Je hoeft alleen open te staan voor de fase die volgt op het ontwerp. De daadwerkelijke realisatie van het product. Codes zijn niet eng of niet creatief. Het kan je helpen om meer allround te worden, beter inzicht te krijgen in je eigen ontwerp en de digitale omgeving en samenwerking met de ontwikkelaars te verbeteren. Het maakt je efficiënter en daardoor waardevoller voor potentiële klanten.

 

  1. De basis leren.
   Zoals hierboven beschreven hoef je geen programmeur te zijn, maar gaat het er vooral om dat je probeert te begrijpen wat er achter het ontwerp zit. Wat zijn de eerste stappen van een ontwikkelaar nadat ik het ontwerp heb opgeleverd? Hoe is mijn ontwerp opgesplitst in codes en hoe werkt het op verschillende apparaten? Leer de basisprincipes van HTML en CSS. Er zijn veel nuttige websites die je daarbij kunnen helpen. Het geeft je een beter inzicht in wat er werkelijk mogelijk is en de ontwikkelaar zal het waarderen dat je met hem meedenkt in plaats van “het ontwerp over de schutting gooien”.

  2. Zorg ervoor dat de eisen en specificaties duidelijk zijn voordat je het ontwerp maakt.
   Wat zijn de (technische) grenzen? In welk formaat moet het ontwerp worden geleverd? Waar moet je rekening mee houden voordat je met het ontwerp begint? Zorg er altijd voor dat je deze informatie bij de hand hebt voordat je begint. Het kan je helpen om veel tijd en frustratie en verrassingen achteraf te besparen. Als je niet zeker bent van iets, communiceer dit dan altijd met de ontwikkelaar.
  3. Leer accepteren. Kill your darlings
   Helaas is niet alles technisch mogelijk, dat is soms jammer en gewoon de realiteit. Soms is het nodig om een ontwerp te herzien of, als nodig, ‘to kill your darlings’. Ontwikkeling kent meer grenzen dan ontwerpen en daarom is het soms nodig om iets los te laten, ook al doet het natuurlijk altijd pijn om een goed ontwerp los te laten.
  4. Denk verder dan het apparaat
   Hoe moet het ontwerp op meerdere apparaten en resoluties worden weergegeven? Als je een ontwerp voor een online omgeving levert, wordt het ontwerp weergegeven in meerdere apparaten en resoluties. Het zal er niet hetzelfde uitzien als je basisontwerp in photoshop. Zorg ervoor dat deze verschillende scenario’s in het ontwerp aan bod komen. Dit maakt je concept ook duidelijker voor de ontwikkelaar, omdat het laat zien hoe de verschillende elementen binnen je ontwerp zich moeten gedragen.

   5. Denk verder dan het ontwerp. De eindgebruiker zal het ontwerp niet alleen zien, deze zal het ook GEBRUIKEN.
   Denk dus niet alleen aan het ontwerp zelf, maar ook aan de functionaliteit. Als ik op dit element klik, wat moet het dan doen? Hoe moet het er uitzien? Zorg ervoor dat je een goed doordacht ontwerp hebt in plaats van alleen maar een mooie foto. Het zal gebouwd moeten worden en je klant moet het kunnen gebruiken. Elke knop, elke kleur is belangrijk voor de ervaring van de gebruiker.

   6. Zorg ervoor dat je bestanden bruikbaar zijn
   Als het ontwerp wordt geleverd in bijvoorbeeld een PSD-bestand, zorg er dan voor dat de lagen in het bestand netjes zijn gerangschikt en zo benoemd dat de ontwikkelaar zijn weg kan vinden in plaats van dat hij veel tijd moet besteden aan het zoeken naar elementen in je bestand. Dit geeft minder fouten is efficiënter.

   7. Zorg ervoor dat je een expert bent in ‘bewaar voor het web’
   Dit is iets wat webdesigners inmiddels natuurlijk goed onder de knie hebben, maar meer traditionele ontwerpers soms mee worstelen. Het web is niet gedrukt en moet daarom op een andere wijze geëxporteerd worden. Zorg ervoor dat je dit onder de knie hebt, en de ontwikkelaar en de eindgebruiker zullen je dankbaar zijn. Maak gebruik van de juiste kleurinstellingen, de juiste manier van exporteren van beeldmateriaal en denk altijd na over de kwaliteit en grootte (je wilt niet 5 minuten wachten om je ontwerp te laden). Verdiep jezelf in de duur van het laden van een website en hoe je de ontwerpelementen op dit gebied kunt optimaliseren.

   

  Handige links voor ontwerpers:

 

7 belangrijkste punten voor ontwikkelaars

Waar we er niet van uitgaan dat de ontwerper een programmeur is, verwachten we niet dat de ontwikkelaar een ontwerper is. Wat belangrijk is voor de ontwikkelaar is dat hij of zij weet hoe het ontwerp eigenlijk moet worden gebouwd. Communicatie met de ontwerper is daarom belangrijk, maar het wordt ook aanbevolen om te weten wat de laatste trends in (web) design zijn en te zorgen voor voldoende tijd voor scholing en experimenteren.

 

 1. Wees proactief in communicatie met de ontwerper.
  Zorg ervoor dat de ontwerper weet wat hij of zij moet leveren en hoe dit moet worden geleverd. Het bespaart jou en de ontwerper veel tijd en frustratie, en het is ook efficiënter. Plan samen een bijeenkomst om het ontwerp en het proces te bespreken. Zorg ervoor dat je de gedachte achter het ontwerp begrijpt en waarom bepaalde beslissingen zijn genomen.
 2. Zorg ervoor dat er een duidelijk overzicht is van de vereisten vóór   de ontwerper start
  Zorg ervoor dat er een overzicht is van duidelijke eisen en specificaties waar rekening mee moet worden gehouden. Bijvoorbeeld de maximale hoeveelheid hoogte / breedte in pixels, enz. Vraag de ontwerper niet om deze zelf op te zoeken. Fouten kunnen makkelijk gemaakt worden en jij kent de exacte eisen beter dan iemand anders. Jij weet wat ervoor nodig is om dit ontwerp functioneel te maken. Zorg ervoor dat de ontwerper dit ook weet.
 3. Zorg ervoor dat je de omvang van het ontwerp kent. Wat wordt er van jou verwacht?
  Moet het ontwerp gewoon functioneel zijn, of wordt er ook van je verwacht dat je een “nette” animatie er in verwerkt terwijl de klant op bepaalde elementen klikt? Zorg er altijd voor dat je op de hoogte bent van het gehele werkterrein zodat je voldoet aan deze verwachtingen, maar ook om ervoor te zorgen dat je niet teveel tijd besteedt aan een bepaald project als dat niet nodig is.
 4. Als het ontwerp en/of briefing niet compleet is, accepteer de levering niet.
  Geef feedback aan de ontwerper wat je mist en waarom dit belangrijk is. Begin niet met ontwikkelen totdat je de benodigde bestanden in huis hebt, tenzij er geen andere optie is of dat de deadline in gevaar komt. Het is belangrijk dat je de ontwerper op dit gebied opvoedt, zodat het proces de volgende keer makkelijker verloopt.
 5. Denk in oplossingen.
  Als je een ontwerp ontvangt dat technisch niet mogelijk is, denk dan niet alleen in onmogelijkheden maar ook in oplossingen. “Dit is helaas niet mogelijk, maar het alternatief zou zijn .. .. “ Het gaat over samen werken en creëren.
 6. Wees open over het ontwikkelingsproces.
  Laat de ontwerper weten wanneer er iets klaar is om te worden getest. Als het resultaat anders is, kun je beide beslissen over een mogelijke oplossing, terwijl je nog in de testfase bent. Dit voorkomt teleurstelling of verrassingen achteraf en verbetert de samenwerking omdat je samen over het probleem en de oplossing nadenkt.
 7. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwerptrends
  Ontwerpen heeft wellicht niet je echte interesse, maar er wordt wel van je verwacht dat je weet hoe je kunt bouwen. Het is belangrijk om te weten wat de huidige trends zijn en wat er aan zit te komen. En geef jezelf de tijd om bij te leren en te experimenteren.


 Handige links voor de ontwikkelaars:

 

Category: E-Commerce

Tags:

Article by: Cherish Bodeker

Cherish Valerie Bodeker is currently working as Website Performance Manager for the authentic surf and snow sports brand O'Neill. Here she is responsible for the website performance and attendance of all European sites. It is her job to create an optimal performance based on conversion optimization techniques, usability and A / B and Multivariate testing, SEO and merchandising. Cherish also worked at Center Parcs and Toys XL in the past.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *